Ανέλαβε ο νέος αρχηγός του Λιμενικού

Ανέλαβε ο νέος αρχηγός του Λιμενικού Παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, η παράδοση παραλαβή της φυσικής ηγεσίας.
Νέος αρχηγός ανέλαβε ο αντιναύαρχος Αθανάσιος Αθανασόπουλος, στη θέση του απερχόμενου Δημήτρη Μπαντιά. Παράλληλα, αποστρατεύτηκαν, οι δύο υπαρχηγοί Κωνσταντίνος Κουνουγέρης και Δημήτριος Τσιαδής, λόγω επιλογής νεότερού τους αξιωματικού ως αρχηγού του σώματος.

Στην ομιλία του, ο νέος αρχηγός έθεσε τους στόχους της φυσικής ηγεσίας για το επόμενο διάστημα.
«Στους στόχους μας για το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή», είπε ο κ. Αθανασόπουλος, «είναι η άμεση ολοκλήρωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης του, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, η διαμόρφωση ενός απλού δίκαιου και λειτουργικού θεσμικού πλαισίου για το προσωπικό και τις λειτουργικές διαδικασίες του, η αναβάθμιση της εκπαίδευσης και η συνεχής επιμόρφωση της επιχειρησιακής επάρκειας του, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις, η ανάπτυξη σύγχρονων και ηλεκτρονικών συστημάτων εφαρμογών πληροφορικής για την υποστήριξη όλων των δράσεων, και τέλος η αξιοποίηση στο έπακρο των δομών συνεργασίας του λιμενικού σώματος με τους εθνικούς φορείς Άμυνας και Ασφάλειας, δεδομένης της αναγκαιότητας κοινής δράσης για τα θέματα ασφάλειας».
Ο απερχόμενος Αρχηγός Δημήτρης Μπαντιάς, αφού ευχαρίστησε την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, δήλωσε ότι ποτέ δεν μετάνιωσε για τις δηλώσεις του και τις επιλογές του, υπογραμμίζοντας ότι ανέλαβε σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, κρατώντας τα σκάφη του λιμενικού εν κινήσει και εξασφαλίζοντας πόρους από δωρεές και χορηγίες, αλλά και ευρωπαϊκά κονδύλια.
Από την πλευρά του, υπουργός Ναυτιλίας, αφού ευχαρίστησε τον πρώην και τον νυν αρχηγό, υπογράμμισε πως δεν πιστεύει «ποτέ ότι οι στρατιωτικές ηγεσίες είναι για να λένε ‘ναι’ σε οποιαδήποτε πολιτική ηγεσία, είναι για να συνδιαμορφώνουν και να υπηρετούνε τις πολιτικές κατευθύνσεις που θα πρέπει να δίνονται με διαφάνεια και αποφασιστικότητα».
Κάνοντας σήμερα έναν απολογισμό, προσέθεσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, «το λιμενικό σώμα έχει πετύχει στο έπακρο την αποστολή του, προστατεύοντας τα θαλάσσια σύνορα, τη ζωή στη θάλασσα, τον Έλληνα πολίτη, τον επιβάτη, το ναυτικό και το θαλάσσιο περιβάλλον».
Στην τελετή παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Παναγιώτης Μπαλτάκος, ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης, ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παναγιώτης Μελάς, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά και Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης, ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος, καθώς και εκπρόσωποι εφοπλιστικών ενώσεων και ναυτεργατικών σωματείων.