«Προ.Περιβάλλοντος» Εκδήλωση του ΠΕΣΥΔΑΠ


Η εκδήλωση ξεκίνησε από τον αντιπρόεδρο του ΠΕΣΥΔΑΠ, Δημοσθένη Σταματάτο, με την παρουσίαση των στόχων της τοπικής εκδήλωσης, ο οποίος μάλιστα αναφέρθηκε στην σημαντική επιτυχία που σημείωσε ο Σύνδεσμος, καθώς η πρόταση που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση αξιολογήθηκε ως η 7η καλύτερη προς χρηματοδότηση για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο. Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης ανέπτυξε τις παραμέτρους του προγράμματος ELAIN καθώς και τις δράσεις του ΠΕΣΥΔΑΠ στην αντιμετώπιση των έντονων περιβαλλοντικών ζητημάτων. Όπως τόνισε «...Στόχος του ΠΕΣΥΔΑΠ,
ως leader του προγράμματος, είναι η ίδρυση ενός αυτοδιοικητικού δικτύου διαβαλκανικής εμβέλειας για την προστασία του περιβάλλοντος, την αξιολόγηση περιβαλλοντικών πρακτικών ανά αυτοδιοικητικό φορέα, τον εντοπισμό καλών πρακτικών και την δημιουργία περιβαλλοντικών εφαρμογών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Δημάρχους των Δήμων μελών μας για την υποστήριξη τους και την πίστη τους στο όραμα του ΠΕΣΥΔΑΠ, ελπίζω και εύχομαι το προκύπτον πολιτικό σκηνικό, όπως πρόκειται να διαμορφωθεί στο προσεχές χρονικό διάστημα, να είναι ικανό να στηρίξει και να προβάλει τέτοιες δράσεις και συνεργασίες...».
Οι ερευνητές του ΕΚεΠΕΚ Ροδοθεάτος Γεράσιμος και Μπούρτζης Τηλέμαχος αναφέρθηκαν αντίστοιχα στις διαστάσεις και τους θεσμούς της προστασίας του περιβάλλοντος τόσο σε τοπικό, εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο αλλά και στην περιφερειακή προσέγγιση της περιβαλλοντικής προστασίας στα Βαλκάνια.
Η κα Τόπακα Ιωάννα ανέπτυξε το ρόλο των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ως φορέων έκφρασης και υλοποίησης της συμμετοχικής δράσης των πολιτών στην προστασία του περιβάλλοντος. Τέλος η Λιλιάνα Ουζέλατς παρουσίασε τα περιβαλλοντικά προβλήματα στη Σερβία και τις περιβαλλοντικές πολιτικές και προκλήσεις της σερβικής Αυτοδιοίκησης.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν  η Ιωάννα Καλομπράτσου (πρόεδρος ΔΕΠ), Γιώργος Μακρινός (εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος), Μιχάλης Λώνας (δημ. σύμβουλος), Μαρία Τριανταφύλλη (πρόεδρος Χοροωδή), Γερακάρης Παύλος (πρόεδρος Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών), Νίκας Τάσος (δ/ντής ΕΠΑΛ Περάματος), Καραγιάννης Γιάννης (υποδιευθυντής ΕΠΑΛ Κορυδαλλού), Ηλίας Αντωνιάδης (μέλος Επιτροπής Περιβάλλοντος Δήμου Κορυδαλλού), Γιώργος Λαζαρίδης (μέλος Επιτροπής Περιβάλλοντος Δήμου Κορυδαλλού), Αντώνης Καλογεράς (πρώην Αντινομάρχης Πειραιά), Μιχάλης Χατζηευσταθίου (Ειδικός Σύμβουλος), Χαϊκ Κασαρτζιάν (από την κίνηση «Απελάστε το ρατσισμό»), και οι κ.κ Μάκης Μαρούλης, Σωκράτης Χριστοδούλου, Λάμπρος Παγουρτζής, Ευαγγελία Νταγιάκα, Ντίνα Εττζόγλου, Τάκης Χριστόπουλος.

Οργανωτική επιτροπή ήταν ο Δημοσθένης Σταματάτος, αντιπρόεδρος ΠΕΣΥΔΑΠ, ο Γιώργος Κατσαντώνης, Γενικός Γραμματέας ΠΕΣΥΔΑΠ και ο Δημήτρης Μπανούσης Ειδικός Σύμβουλος Προέδρου ΠΕΣΥΔΑΠ.