«Αδέρφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε»

Ήταν όλοι εκεί, εκτός από τον ανεπιθύμητο δήμαρχο Πειραιά.Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τα συνθήματα «αδέρφια ζείτε εσείς μας οδηγείτε», «Θρύλε θυμήσου πρωταθλητή σε θέλουνε ακόμα κ' οι νεκροί σου» δόνησαν την ατμόσφαιρα στο γήπεδο Καραϊσκάκη και προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης στους 2000 περίπου ανθρώπους που βρέθηκαν στο ετήσιο μνημόσυνο των 21 αδικοχαμένων οπαδών του Ολυμπιακού την αποφράδα 8η του Φλεβάρη του 1981.
Το «παρών» εκτός από το πλήθος του κόσμου έδωσαν οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, οι μπασκετομπολίστες, οι αθλητές από όλα τα τμήματα του Ερασιτέχνη, παιδιά από τις ακαδημίες, ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Βαγγέλης Μαρινάκης, ο πρόεδρος των Πρωταθλητών Ευρώπης Παναγιώτης Αγγελόπουλος, ο πρόεδρος, του Ερασιτέχνη Μιχάλης Κουντούρης και η γενική διευθύντρια, κ. Τσιλιγκίρη.
Το δελτίο Τύπου της ΠΑΕ:
«Πέρασαν 33 χρόνια από την τραγωδία της Θύρας 7 και οι 21 ψυχές των θυμάτων θα δείχνουν πάντα τον δρόμο.
Ρίγη συγκίνησης διαπερνούν ακόμη την ψυχή. Και ας πέρασαν 33 ολόκληρα χρόνια. Και ας περάσουν άλλα τόσα. Και ας φτάσουμε μέχρι την αιωνιότητα… Οι ψυχές των 21 θυμάτων της Θύρας 7 θα είναι πάντα εκεί, δίπλα μας. Θα μας δείχνουν τον δρόμο και από την Θύρα 7 των ουρανών θα φωνάζουν για την αιώνια αγάπη τους, τον Ολυμπιακό! Στο ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα της τεράστιας αυτής τραγωδίας για τον Θρύλο και τον ελληνικό αθλητισμό, τα λόγια έφευγαν μαζί με τον άνεμο… Ψηλά στον ουρανό, πήγαιναν στα αδέλφια μας.

Πλήθος κόσμου ήταν ξανά εκεί, το μεσημέρι του Σαββάτου, 1η Φεβρουαρίου. Στο μνημείο των θυμάτων της Θύρας 7 οι άνθρωποι των οικογενειών και κοντά τους όλος ο Ολυμπιακός, ενωμένος σαν γροθιά. Ο Πρόεδρος της ομάδας μας, κ. Βαγγέλης Μαρινάκης. Μέλη της Διοίκησης και φυσικά οι ποδοσφαιριστές μας και το τεχνικό επιτελείο. Όλοι με την θλίψη στα πρόσωπά τους. Όλα τα τμήματα του Θρύλου μας ήταν εκεί. Οι παίκτες της ομάδας μπάσκετ και μέλη της διοίκησης, αθλητές από τμήματα του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού και ο Πρόεδρος κ. Κουντούρης. Παιδιά από τις Ακαδημίες του συλλόγου μας και τις ομάδες Κ20 και Κ17, αλλά και μικρότερα παιδάκια από τις Σχολές του Ολυμπιακού. Όλοι μαζί φώναξαν «αδέρφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε»! Μαζί και οι φίλαθλοι, η ψυχή αυτού του συλλόγου, που είναι πάνω από ένας σύλλογος… Οι άνθρωποι που έκαναν αυτή την ομάδα Θρύλο!
Η κα. Λόλα Νταϊφά μίλησε για την ανείπωτη αυτή τραγωδία. Μαζί της και η κα. Ελευθερία Τουμανίδου, εκπροσωπώντας όλες τις οικογένειες των θυμάτων. Και τι ζήτησαν; Από τον κόσμο να μην ξεχνά. Και από την ομάδα να νικά! Να νικά και να στέλνει χαρά στην Θύρα 7 των ουρανών! Εκεί όπου τα αδέλφια μας έχουν τη δική τους εξέδρα… Ο πρόεδρος της ΠΕΦΟ, κ. Κώστας Μπαρμπής μίλησε για την φλόγα στην ψυχή και για τους ήρωες που πεθαίνουν για τα ιδανικά τους. Εκπροσωπώντας την Θύρα 7, ένας απλός φίλαθλος τόνισε πως η μνήμη θα κρατήσει πάντα ζωντανούς τους δικούς μας ανθρώπους, οι οποίοι τόσο άδικα έχασαν τη ζωή τους εκείνη την ημέρα και φώναξε δυνατά, ακολουθούμενος από τους φιλάθλους που συνέρρευσαν κατά εκατοντάδες στο μνημόσυνο «Ζήτω ο Ολυμπιακός»!
Οι ιαχές του κόσμου «ΠΑΡΩΝ», κατά την ανάγνωση των ονομάτων των θυμάτων, μετά από κάθε όνομα έκανε την καρδιά να φτερουγίζει και κατά την τήρηση ενός λεπτού σιγής ο χρόνος σαν να σταμάτησε… Σαν να πάγωσε. Τίποτα δεν ακουγόταν. Άπαντες χειροκρότησαν και φωνάζοντας «Αθάνατοι» και «Ολυμπιακός», αλλά και «Αδέρφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε» έδωσαν τέλος στην επιμνημόσυνη δέηση. Έδειξαν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο πως τα 21 θύματα της τραγωδίας της Θύρας 7 θα είναι για πάντα εδώ, δίπλα μας...»
Τα θύματα της τραγωδίας
Παναγιώτης Τουμανίδης (14 ετών)
Κώστας Σκλαβούνης (16)
Ηλίας Παναγούλης (17)
Γεράσιμος Αμίτσης (18 ετών)
Γιάννης Κανελλόπουλος (18)
Σπύρος Λεωνιδάκης (18)
Γιάννης Σπηλιόπουλος (19)
Νίκος Φίλος (19)
Γιάννης Διαλυνάς (20)
Βασίλης Μάχας (20)
Ευστράτιος Πούπος (20)
Μιχάλης Κωστόπουλος (21)
Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23)
Σπύρος Ανδριώτης (24)
Κώστας Καρανικόλας (26)
Μιχάλης Μάρκου (27)
Κώστας Μπίλας (28)
Αναστάσιος Πιτσόλης (30)
Αντώνης Κουρουπάκης (34)
Χρήστος Χατζηγεωργίου (34)
Δημήτριος Αδαμόπουλος (40)
sentragoal.gr