ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ του ΟΛΠ.


Δήλωση της Ευγενίας (Τζένης) Βαμβακά Βουλευτή Β΄ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ: Μεθοδευμένο χωρίς απόφαση της Ολομέλειας και σκανδαλώδες το ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ του ΟΛΠ.  Κανένας δεν δικαιούται να σιωπά για το ξεπούλημα Δημόσιας Περιουσίας της χώρας μας.
Σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής από τις 10 το πρωί συζητιέται μέσω ενημέρωσης-απόφασης του Υπουργού  Ναυτιλίας κ. Βαρβιτσιώτη και του ΤΑΙΠΕΔ για το ξεπούλημα του ΟΛΠ ΑΕ.

 Η Κυβέρνηση εμμένοντας στην πολιτική του ξεπουλήματος της Δημόσιας Περιουσίας με μεθοδευμένες ενέργειες επιχειρεί να παραχωρήσει αντί πινακίου φακής τον ΟΛΠ στον ξένο κρατικό μονοπωλιακό όμιλο της COSCO.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου σε συνέντευξή του - πριν λίγους μήνες-  αποκάλυψε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να παραχωρήσει την πλειοψηφία των μετοχών του ΟΛΠ. Αλλά και πρόσφατα ο κ. Μυταράκης σε συνέντευξη του σε κινέζικο πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε για την πλήρη εξαγορά του λιμανιού από την COSCO.

Ταυτόχρονα ο Υπουργός Ναυτιλίας εκλιπαρεί την ΕΕ για την κατάργηση του ελάχιστου εγγυημένου ανταλλάγματος στον καλούμενο φιλικό διακανονισμό με την COSCO, μειώνοντας έτσι την Καθαρή Παρούσα Αξία της Σύμβασης Παραχώρησης των Προβλητών ΙΙ & ΙΙΙ και συνεπώς την συνολική Μετοχική Αξία του ΟΛΠ.

Μάλιστα, δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για την COSCO μετά από την πρόσφατη ανακοίνωση της συμφωνίας φιλικής διευθέτησης μεταξύ ΟΛΠ και COSCO, η οποία αφαιρεί ακόμα και τις στοιχειώδεις δυνατότητες δημοσίου ελέγχου σε μια βασική υποδομή για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την εθνική άμυνα της χώρας.

Η επιλογή της παραχώρησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ δημιουργεί στον Πειραιά ένα καθεστώς πρωτοφανές όχι μόνο για τα ελληνικά αλλά και για τα ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα καθώς είναι γνωστό ότι το 95% των λιμενικών αρχών στην Ευρώπη ανήκουν στο δημόσιο.

Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε σε μία προκλητική, αυθαίρετη και έκνομη ενέργεια. Δημοσίευσε Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την πρόσληψη οικονομικού ελεγκτή «αναφορικά με την πώληση της πλειοψηφικής συμμετοχής της ΟΛΠ ΑΕ», κόστους €100.000.

Το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί βασικό μοχλό για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Αυτή η σημαντική λειτουργία που επιτελεί για την οικονομία δεν μπορεί να ανατίθεται σε μια εταιρεία η οποία είτε μέσω συμβάσεων παραχώρησης και επιμέρους συμφωνιών είτε μέσω της πώλησης μετοχών επιδιώκει να έχει τον ρόλο του κυρίαρχου προς όφελος των δικών της συμφερόντων.

Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν από σήμερα Τετάρτη οι εργαζόμενοι στα λιμάνια όλης της χώρας, λόγω της παρουσίασης  στη Βουλή από το ΤΑΙΠΕΔ η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ).

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων για να παραμείνει το λιμάνι υπό δημόσιο έλεγχο ως προϋπόθεση για την εξυπηρέτηση των πραγματικών οικονομικών και κοινωνικών αναγκών αλλά και αυτών της Εθνικής Άμυνας.

Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε σκληρούς μαζικούς και ενωτικούς αγώνες μαζί με τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, ώστε να εμποδίσουμε το μεθοδευμένο και σκανδαλώδες ξεπούλημα του ΟΛΠ.

Πολιτικό Γραφείο
Ευγενίας (Τζένης) Βαμβακά
Βουλευτού Β΄ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ- Ε.Κ.Μ
Τηλ. 210 3708180, 210 4929349-210 4913898
E-mail : vamvaka@parliament.gr –