Λ. Τζανής : Πρώτη φορά ο δήμος καταφέρνει να ξεχρεώσει

Λουκάς Τζανής: «Φιλοδοξία μας, ο δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας να γίνει κοιτίδα πολιτισμού»

Αποκαλύψεις, αλήθειες και παραδοχές στην συνέντευξη για τον οικονομικό απολογισμό του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας
Μία συζήτηση εφ όλης της ύλης πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τρίτη στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Κερατσινίου.
Την «πρόσκληση» μας έστειλε ο ίδιος ο Δήμαρχος με σκοπό να μιλήσει για τα οικονομικά πεπραγμένα του Δήμου την τελευταία τριετία, ενώ στη συζήτηση παρόντες ήταν όλοι οι Αντιδήμαρχοι.
Τον λόγο πήρε πρώτη η κα Μόσχου, η οποία ουσιαστικά εξήγησε στους παρόντες ότι τελευταία το Κερατσίνι έχει γίνει πολλές φορές το επίκεντρο μεγάλων κουβέντων λόγω της δολοφονίας του Π. Φύσσα και τη δράση της Χρυσής Αυγής στην περιοχή. Η ίδια επισήμανε, κόντρα στο ρεύμα των καιρών, ότι το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα
μπορούν να γίνουν κοιτίδες πολιτισμού για τον ευρύτερο Πειραιά αναφερόμενη στις δράσεις του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στη δημοτική Βιβλιοθήκη, τις οποίες πολλές φορές έχουμε παρουσιάσει. Να σημειωθεί, ότι η αρμόδια υπάλληλος του δήμου που τρέχει το project του Ιδρύματος μας παρουσίασε εκτενώς τις δράσεις του media lab.
Λ. Τζανής : Πρώτη φορά ο δήμος καταφέρνει να ξεχρεώσει
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος της πόλης κ. Λουκάς Τζανής, ο οποίος παρουσίασε συνοπτικά την οικονομική του επιτυχία, τονίζοντας ότι η σύνεση στη διαχείριση του δήμου έφερε αυτά τα θεαματικά αποτελέσματα. Παράλληλα ευχαρίστησε, τον κ. Τρέχα, εντεταλμένο για τα οικονομικά ζητήματα του Δήμου δημοτικό σύμβουλο αλλά και τις υπηρεσίες που συνεργάστηκαν για το οικονομικό συμμάζεμα.
Τα οικονομικά
Τα αριθμητικά δεδομένα ανέλαβε να εξηγήσει με τη δική του σειρά ο κ Τρέχας. Όπως εξήγησε ο ίδιος, ο δήμος προσαρμόζεται στο πνεύμα των καιρών, περνώντας μία περίοδο μείωσης δαπανών και εξορθολογισμού. Από τα 30 εκατ. που είχε χρέη ο ενιαίος καλλικρατικός δήμος, με σωστή και συνετή διοίκηση, με ίδια κεφάλαια ξεχρεώθηκαν 6,5 εκ ευρώ και με τη βοήθεια του ΥΠΕΣ άλλα 8,5 εκ με αποτέλεσμα να έχουν εξοφληθεί 15 εκ ευρώ, κάτι που για πρώτη φορά επιτυγχάνεται, όπως μας είπαν στον Δήμο. Παράλληλα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων το χρέος τον Μάρτη θα έχει φτάσει στα 11,5 εκ ευρώ, αφού ο δήμος συνεχίζει να εξοφλεί τα ληξιπρόθεσμα. Το αξιοσημείωτο, απ όσα ακούσαμε περί οικονομικών, είναι ότι παρά το γεγονός ότι τα έσοδα από το κράτος έχουν μειωθεί σημαντικά, για πρώτη φορά ο δήμος έχει καταφέρει να έχει ταμειακό υπόλοιπο 5 εκ ευρώ.
Για τα νέα έσοδα στον δήμο
Νέα έσοδα στον δήμο αναμένονται από το γνωστό θέμα με την ΕΥΔΑΠ και τον ΟΛΠ, αναφορικά με τα τέλη χρήσης, αλλά και από μία σύμπραξη του δήμου με την ΠΑΚΟΕ η οποία έχει κατατάξει τους ρύπους στην πόλη και θα υπάρχουν αντίστοιχα πρόστιμα.
Η υποψηφιότητα
Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων που τέθηκαν στην Δημοτική Αρχή από τους παριστάμενους δημοσιογράφους επιβεβαιώθηκε για ακόμα μία φορά ότι ο κ. Τζανής θα διεκδικήσει και πάλι τον Δημαρχικό θώκο αλλά αυτή τη φορά «Αδέσμευτος και ανεξάρτητος από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα». Αναφορικά με τους συνεργάτες του, τώρα, άφησε υπονοούμενα για εκπλήξεις, που αναμένεται να ανακοινωθούν σε λίγο καιρό.
4b2

Η κατάσταση στη ΔΗΚΕΠΑ
Σε σχετική ερώτηση από δημοσιογράφο για το θέμα της δημοτικής επιχείρησης, ο κ. Τζανής εξήγησε ότι ο δήμος αναμένει να οριστικοποιηθεί το κλείσιμο της επιχείρησης με ΦΕΚ, αφού αυτό έχει αποφασιστεί από το δημοτικό συμβούλιο αλλά και από τους ίδιους τους εργαζόμενους, και στη συνέχεια να ανατρέξει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και να αντλήσει δάνειο για να πληρωθούν τα χρέη της επιχείρησης, διαδικασία ήδη γνωστή στο Υπ. Εσωτερικών. Ειδικότερα, ο κ. Τζανής είπε πως θα εκμεταλλευτεί νομοθετική διάταξη που ψηφίστηκε μόλις ένα μήνα πριν για να μπορέσει να εξοφλήσει τα χρέη τόσο σε προμηθευτές, όσο και σε ΙΚΑ και Εφορία.
Η επιστολή στον Δένδια και η απάντηση που δεν ήρθε
Σε ερώτηση της Χριστίνας Παπασταθοπούλου από την Εφημερίδα των Συντακτών αναφορικά με τις αλλαγές που έχουν επέλθει στην πόλη μετά τη δολοφονία του Φύσσα, ο Δήμαρχος είπε : « Είμαστε μία φιλήσυχη γειτονιά που χαρακτηρίζεται από τη δημοκρατία και αυτό το έχουμε αποδείξει διαχρονικά. Δεν ανεχόμαστε πολιτικά εξαμβλώματα στο Δήμο μας. Δολοφόνησαν έναν βαθιά Δημοκράτη άνθρωπο. Πριν λίγο καιρό έκανα δολιοφθορές στην Τσαλδάρη, τον εμπορικότερο δρόμο μας. Επιτέθηκαν στο στέκι μιας συλλογικότητας, κινδύνεψε ένα παιδάκι από γειτονικό σπίτι. Αν θέλουμε να λέμε ότι έχουμε νόμους, πρέπει να τους δούμε να εφαρμόζονται. Για αυτό έστειλα όπως γνωρίζετε επιστολή στον Υπουργό αλλά ακόμα δεν μου έχει απαντήσει.»
Παρεμβάσεις Δαβγιώτη και Καψοκόλη
Θέση στη συζήτηση πήραν και οι αντιδήμαρχοι. Η κα Δαβγιώτη, αρμόδια για τα θέματα καθαριότητας, τόνισε ότι όσο περνάει από το χέρι της, οι υπηρεσίες καθαριότητας δεν θα ιδιωτικοποιηθούν. Ο κ. Καψοκόλης, Αντιδήμαρχος παιδείας, με τη σειρά του, τόνισε όλα αυτά που έχουν γίνει στα σχολεία την δύσκολη εποχή του μνημονίου, παρά το γεγονός ότι ουσιαστικά όλη η επιχορήγηση που λάμβανε ο δήμος για τα σχολεία πήγαινε στα ληξιπρόθεσμα. Ενδεικτικά, αναφέρουμε, τα 2 κοινωνικά φροντιστήρια που λειτουργούν, με τη βοήθεια, βέβαια, των εθελοντών, αλλά και τις αναγομώσεις στους πυροσβεστήρες των σχολείων, που εξασφαλίστηκαν με τη βοήθεια εταιρείας εθελοντή, χωρίς να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός του Δήμου.
Το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα του Μέλλοντος
«Την αδικία που έχει συντελεστεί στο Κερατσίνι», την έκπτωση στον πολιτισμό, προσπαθεί να διορθώσει η Δημοτική Αρχή Τζανή καθιερώνοντας πολιτιστικά συνέδρια, απέναντι σε καρναβάλια και άλλα happenings που γίνονταν τόσο καιρό στο Δήμο.
Κλείνοντας, να αναφερθεί, ότι το περιβόητο σχέδιο για τη Formula 1 στην περιοχή της Δραπετσώνας, το οποίο έχει δεχτεί αρκετό πόλεμο, συνεχίζει να υπάρχει. Ο κ. Τζανής εξήγησε ότι το σχέδιο υπάρχει και είναι έτοιμες οικονομικές και περιβαλλοντικές μελέτες. Άλλωστε, χρειάζεται πολιτική βούληση και όπως είπε ο ίδιος «Στην Τουρκία την F1 την πήγε ο Ερντογάν, στην Ελλάδα δεν θα την φέρει ο Δήμαρχος Τζανής».