Σ. ΣΠΥΡΙΔΩΝ...Να ενισχυθεί η φωνή των πολιτών


Εποικοδομητική και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θεσμό της Αυτοδιοίκησης όλων των κρατών μελών της ΕΕ ήταν η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Περιφερειών, που συνήλθε στις Βρυξέλλες στις 30 και 31 Ιανουαρίου 2014, παρουσία του προέδρου της Ε.Ε Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του αρμοδίου επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της Ε.Ε, Όλι Ρεν.

Ο Σπύρος Σπυρίδων, με την ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής Αναθεώρησης του Κανονισμού Λειτουργίας της Επιτροπής των Περιφερειών, ανέδειξε, με τον πλέον σαφή τρόπο, την ανάγκη σχεδιασμού ενός διαφορετικού μοντέλου λειτουργίας της Επιτροπής, με την ουσιαστικότερη συμμετοχή και συνεργασία των εκπροσώπων των κρατών μελών στη διαμόρφωση των πολιτικών για την Αυτοδιοίκηση, τονίζοντας τον συνεχώς αυξανόμενο ρόλο των Περιφερειών στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Η "μάχη" που δόθηκε αφορούσε πρωτίστως τις σχέσεις- ισορροπίες που έχουν τα πολιτικά κόμματα της Ευρώπης με τις Εθνικές Αντιπροσωπείες, ώστε να ενδυναμωθεί η "φωνή" της Αυτοδιοίκησης στην Κομισιόν, μέσω των εκπροσώπων της.
Ο κ. Σπυρίδων, στη μαραθώνια συνεδρίαση, παρουσίασε το νέο Κανονισμό Λειτουργίας, αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς δύο ετών της Επιτροπής Αναθεώρησης (απαρτίζεται από 12 μέλη), ο οποίος και υιοθετήθηκε ομόφωνα από την Επιτροπή Περιφερειών.
Για την άρτια προσέγγιση των θεμάτων που θίγονται -πέραν των διαδικασιών τεχνικής φύσεως- ο κ. Σπυρίδων απέσπασε θετικά σχόλια, ενώ μετά το πέρας των εργασιών εξέφρασε την πεποίθηση ότι "ο Κανονισμός αυτός θ αποτελέσει τη βάση μιας ειλικρινούς και παραγωγικής συνεργασίας για τους εκπροσώπους των Περιφερειών, ώστε να ενισχυθεί η φωνή των πολιτών της Ευρώπης στον χώρο λήψης των αποφάσεων, συνδιαμορφώνοντας έτσι, τις αποφάσεις προς όφελός τους".

Η τελική πρόταση του κ. Σπυρίδωνα, που συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Επιτροπής Περιφερειών και υιοθετήθηκε ομόφωνα από τις Εθνικές Αντιπροσωπείες, αποκρυσταλλώνει τις θέσεις των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και αποτελεί το εργαλείο καθοδήγησης, με το οποίο θα διασφαλιστεί η αειφορική διαχείριση των δασών. Η εισήγηση-γνωμοδότηση θα αποσταλεί στη  Κομισιόν, ώστε με βάση τις προτάσεις αυτές, να σχεδιαστεί η νέα Ευρωπαϊκή δασική στρατηγική.