“O εισαγγελέας θα τα κάνει όλα φύλλο και φτερό”

Απάντηση Σγουρού σε ανακοίνωση της ΠΟΕ ΟΤΑ σχετικά με την απόθεση νοσοκομειακών απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής
Με αφορμή την ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τα νοσοκομειακά απόβλητα ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, Γιάννης Σγουρός δήλωσε: «Κύριοι της ΠΟΕ-ΟΤΕ καλύτερα να σιωπάτε, αν δεν έχετε κάτι καλύτερο από τη σιωπή. Γιατί μιλώντας εκτίθεστε. Η ανακοίνωσή σας δείχνει ότι σας αιφνιδίασε το γεγονός ότι ελέγχουμε πλέον αποτελεσματικά τι μπαίνει στο ΧΥΤΑ Φυλής. Ξαφνιαστήκατε που ξηλώνουμε το σάπιο σύστημα που για χρόνια, αν μη τι άλλο, ανεχτήκατε.
Δείχνετε πολύ ενοχλημένοι που μπαίνει τάξη σε άλλο ένα κεφάλαιο της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής. Αυτό των νοσοκομειακών αποβλήτων. Δεσμευτήκαμε ότι θα βάλουμε τάξη σε αυτό το κουβάρι που λεγόταν διαχείριση των αποβλήτων. Και αυτό κάνουμε. Όλοι βλέπουν ότι μέρα με τη μέρα η δέσμευσή μας γίνεται πράξη.
- Τώρα που η νέα διοίκηση του ΕΔΣΝΑ κατάφερε με αυστηρούς ελέγχους να συλλάβει τα παρανόμως εισερχόμενα στο ΧΥΤΑ Φυλής νοσοκομειακά.
- Τώρα που βοά ο τόπος και ο τύπος για τις αλλεπάλληλες κατασχέσεις οχημάτων που μεταφέρουν παράνομα νοσοκομειακά απόβλητα.
- Τώρα που φάνηκε η αποτελεσματικότητα των μέτρων που παίρνει η νέα διοίκηση του ΕΔΣΝΑ.
- Τώρα που οι μάσκες έπεσαν και όλα πλέον γίνονται στο φως.
- Τώρα διάλεξε αυτόκλητη (;) η ΠΟΕ-ΟΤΑ να αναλάβει τον άχαρο αλλά γνωστό της ρόλο να ρίξει λάσπη, να θολώσει τα νερά, να αποπροσανατολίσει.
Επισημαίνουμε ότι είναι παραλογισμός να εγκαλείται η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ επειδή κάνει το αυτονόητο: Διεξάγει ελέγχους στον ΧΥΤΑ. Εκτός και αν αυτό ακριβώς είναι που τους ενοχλεί.
Για να μην υπάρξει η παραμικρή απορία, απαντάμε στην ανακοίνωσή τους σημείο προς σημείο:
• Λένε ότι κάποιοι κλείνουν τα μάτια σε αυτή την παρανομία, ξεχνούν όμως να αναφέρουν ότι το όλο ζήτημα αναδείχθηκε και δημοσιοποιήθηκε με κάθε τρόπο από την τωρινή διοίκηση του ΕΔΣΝΑ. Όχι από κάποιο Υπουργείο, όχι από κάποια αρχή ελέγχου, όχι από τους Δήμους, όχι από την ΠΟΕ ΟΤΑ.
• Λένε ότι δεν κατονομάζονται τα ιδιωτικά νοσοκομεία που απορρίπτουν ιατρικά απόβλητα στον ΧΥΤΑ, παραβλέπουν όμως ότι στις ανακοινώσεις δεν κατονομάζονται ούτε τα δημόσια, αφού η όλη έρευνα είναι σε εξέλιξη.
• Λένε ότι οι έλεγχοι αποσκοπούν στην αποδοτική λειτουργία του Αποτεφρωτήρα την ίδια στιγμή που ισχυρίζονται ότι στον ΧΥΤΑ πέφτουν απόβλητα από όλη την Ελλάδα. Ας αποφασίσουν επιτέλους είναι υπέρ ή κατά των ελέγχων; Ή μήπως είναι υπέρ των επιλεκτικών ελέγχων;
• Λένε με αφορμή τα νοσοκομειακά απόβλητα ότι πρέπει να αναθεωρηθεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων στην Αττική, αγνοώντας προφανώς ότι για τη διαχείριση των Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων υπάρχει Εθνικός Σχεδιασμός και ειδικές ΚΥΑ.
• Λένε ότι χρειάζεται εκπόνηση επιδημιολογικής μελέτης όταν ο ΕΔΣΝΑ έχει ήδη προκηρύξει σχετικό διαγωνισμό μεριμνώντας για την υγεία των εργαζομένων του.
• Λένε ότι ο ΕΔΣΝΑ δεν έχει ιατρό εργασίας ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι το αίτημα προς την Κυβέρνηση είχε υποβληθεί από τον περασμένο Απρίλιο και εγκρίθηκε πριν από λίγες ημέρες.
• Μιλάνε για πύλη ελέγχου των ραδιενεργών αποσιωπώντας ότι και στον Αποτεφρωτήρα και στο ΣΜΑ Σχιστού έχουμε εγκαταστήσει πύλη ελέγχου ραδιενεργών ουσιών».
Και καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Σγουρός: «Ας σταματήσουν επιτέλους να υποκρίνονται και να παριστάνουν τις αθώες περιστερές. Δεν είναι δυνατόν αυτοί που γνωρίζουν τα «κατατόπια» στη διαχείριση των απορριμμάτων από τις θέσεις που υπηρετούν εδώ και χρόνια, καλύτερα από τον καθένα, να εγκαλούν τη σημερινή διοίκηση του ΕΔΣΝΑ με θητεία μόλις ενάμιση έτους και με τόσο θετικά αποτελέσματα σε τόσο μικρό διάστημα. Προκαλούν τη νοημοσύνη των πολιτών, των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση, των δήμων. Και όσο συνεχίζουν τόσο περισσότερο γίνονται καταγέλαστοι. Κύριοι της ΠΟΕ-ΟΤΑ αποδείξαμε ότι ούτε οι ψευδείς επιθέσεις μας πτοούν ούτε οι κατασχέσεις που επιχειρούνται με αποπροσανατολιστικές τακτικές. Γι’ αυτό μην εκτίθεστε. Εμείς καλούμε την Εισαγγελία Περιβάλλοντος και την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος να τα κάνουν όλα φύλλο και φτερό. Και τότε να δούμε που θα τρέχουν να κρυφτούν κάποιοι, Κύριοι της ΠΟΕ-ΟΤΑ».
ΥΓ.1. Οι οδηγοί των απορριμματοφόρων είναι οι τελευταίοι που φέρουν ευθύνη για την απόθεση ΕΙΑ στον ΧΥΤΑ. Το γεγονός αυτό έχει επισημανθεί σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του Προέδρου του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού και με προσωπικές παρεμβάσεις στα αρμόδια Υπουργεία.
ΥΓ.2. Δεν βρήκατε να πείτε ούτε μία καλή κουβέντα για τους εργαζομένους του Συνδέσμου που κάνουν καλά τη δουλειά τους υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες και με τόσο θετικά αποτελέσματα που τους αξίζουν συγχαρητήρια.
ΥΓ.3. Η Ειδική Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη του 2007 για τα νοσοκομειακά έγινε αυτεπάγγελτα, όπως η ίδια αναγράφει φαρδιά πλατιά στο τίτλο της και όχι μετά από δικές σας καταγγελίες, όπως ψευδόμενοι λέτε. Είναι όμως φανερό ότι αγνοείτε τι λέει. Γι’ αυτό καλύτερα να σιωπάτε για να μην εκτίθεστε. Καλά θα κάνετε πάντως να την διαβάσετε για να καταλάβετε πόσα βήματα προόδου έκανε η νέα διοίκηση του ΕΔΣΝΑ από την εποχή εκείνη”.