Οι ξηροί καρποί ελιξίριο της μακροζωίας...

Μία χούφτα ξηροί καρποί την ημέρα μπορεί να είναι ελιξίριο της μακροζωίας, σύμφωνα με την μεγαλύτερη μελέτη γι’ αυτά, η οποία δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο πιο έγκυρο ιατρικό περιοδικό στον κόσμο - την «Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας» (NEJM)...Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το Ίδρυμα Καρκίνου Dana-Farber και το Νοσοκομείο Brigham & Women, στη Βοστώνη, ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 119.000 εθελοντές, τους οποίους παρακολούθησαν επί τρεις δεκαετίες.
Έτσι διαπίστωσαν πως μεταξύ όσων καθημερινά έτρωγαν την συγκεκριμένη ποσότητα ξηρών καρπών, υπήρξαν κατά 29% λιγότεροι θάνατοι από καρδιοπάθεια και κατά 11% λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο.
Η προστατευτική δράση έναντι των συγκεκριμένων νοσημάτων ήταν η ίδια για τους καρπούς που προέρχονται από δέντρα(όπως τα κάσιους και τα φιστίκια Βραζιλίας) και εκείνους που αναπτύσσονται μέσα στη γη (όπως τα αράπικα φιστίκια, που παράγονται από την υπόγειο αραχίδα).
Άλλα είδη ξηρών καρπών που έτρωγαν συστηματικά οι εθελοντές ήταν, μεταξύ άλλων, τα αμύγδαλα, τα μακαντέμια (ξηροί καρποί μακαδαμίας ή macademia), τα καρύδια pecan, το κουκουνάρι, τα φιστίκια Αιγίνης και τα καρύδια.